A víztisztító kancsók használatának fő okai a klór kellemetlen ízének eltávolítása, a keménység és a vízkő csökkentése, amelyet a kalcium (Ca) és a magnézium (Mg) sók túlzott koncentrációja okoz a csapvízben.
Noha a víz bizonyos szintű ásványi anyag telítettsége jótékony hatással van egészségünkre, az ásványi anyagok túl nagy része a víz, a tea, a kávé és általában az italok rosszabb ízét okozza. A keménység a konyhai eszközöket is károsítja: főzéskor a víz üledéket képez a fűtőelemek felületén, csökkentve ezek élettartamát és növelve az energiafogyasztást. Sőt, ami a legrosszabb, ha a test hajlamos a kövesedés halmozódására (ami gyakori), a túlzott mineralizáció további stresszt okoz a vesék számára.
A vízkeménység csökkentése
A víz lágyításához a víztisztító kancsók többsége ioncserélő gyantát használ. Csökkenti mind a kalcium, mind a magnézium koncentrációját a vízben azáltal, hogy ionjaikat (Ca + és Mg2 +) nátriummal helyettesítik. Ennek eredményeként a víz jobban ízlik, és kevesebb vízkő képződik. A magnézium koncentrációja a csapvízben általában néhányszor kevesebb, mint a kalciumé. Ezért ajánlott az ivóvízben a magnézium bizonyos szintjének megőrzése vagy helyreállítása, tekintettel az egészségre gyakorolt pozitív hatására.
Az ivóvíz magnéziummal történő dúsítására két széles körben alkalmazott módszer létezik:
Az első eljárásban a patronban lévő ioncserélő gyanta nagy része kezdetben magnézium formában van (magnézium-ionokkal dúsítva) [JP2014512268 szabadalom, EP2094611 szabadalom].
A szűrés során a magnézium-ionokat feloldjuk szűrt vízben. A második módszer alapja a granulált magnézium-ásvány hozzáadása vagy magának a szűrőbetétnek (EP3034145 számú szabadalom), vagy külön tartályban [EP2517787 számú szabadalom]. A szűrt vízzel való érintkezés során ezek a granulák lassan feloldódnak, és a magnézium egyenletesen szabadul fel a vízbe.
Az első módszernek vannak hátrányai:
• Jelentősen csökkenti a szűrő patron teherbírását a vízkeménység eltávolításában. Ennek az eljárásnak a feltalálói azt sugallják, hogy az ioncserélő gyanta magnézium formájában 30-70% legyen, ami azt jelenti, hogy a gyanta csak egy része csökkenti a túlzott kalciumszintet. Így a konyhai eszközökben a vízkőképződés sokkal korábban elkezdődik.
• Bizonyos körülmények között (azaz magas sótartalom vagy alacsony pH esetén) a víz jelentős mennyiségű magnéziumot (akár 50 mg / l-ig) vesz fel, így a patron mineralizációs képessége túl hamar kimerül.
• A szulfát-ionok jelenlétében a csapvízben a víz keserű ízű lehet a szűrés után.
A második módszer kisebb mennyiségű magnéziumot ad a szűrt vízhez.
Ennek ellenére kevésbé hajlamos keserűséget okozni, és a patron kapacitása szinte érintetlen marad a keménység csökkentésére. Az Aquaphor ezt a módszert használja a víz dúsítására magnéziummal a víztisztító kancsók patronjaiban. Ne feledje, hogy az ivóvíz magnéziumát csak az ásványi anyagok napi fogyasztásának kiegészítésének kell tekinteni. A szervezet legfontosabb ásványi anyagai és vitaminjai az egészséges táplálkozásban rejlik.
Forrás: aquaphor.com
Tetszett a cikk