Gyakran Ismételt Kérdések

Egészséggel kapcsolatos kérdések – Hogyan befolyásolja egészséged a tisztított víz?
Technikai kérdések
Fordított Ozmózis víztisztító készülékek
PI-víztisztító készülékek
Vízlágyító készülékek, előszűrők

Víztisztító kancsók
Hidrogénes és lúgos víz:

 

Egészséggel kapcsolatos kérdések – Hogyan befolyásolja egészséged a tisztított víz?
 1. Mire akarom használni a víztisztítót, melyik vízszűrő rendszer a nekem megfelelő?

Sokféle víztisztító rendszert lehet vásárolni, aminek egy része nemcsak tisztítja a vizet, hanem megváltoztatja annak fizikai kémiai paramétereit.

Víztisztító típusok:

 • Aktívszenes víztisztítók (tisztított víz – ásványi anyagot tartalmaz)
 • Fordított ozmózisos víztisztítók (tisztított víz – ásványi anyagot nagyon kis mennyiségben tartalmaz)
 • Desztillátorok (ásványi anyagtól mentesített víz)
 • Ionizátorok (lúgos víz)
 • Hidrogénes készülékek (hidrogénes víz, energetizált víz)
 • Pi-víz (ásványi anyagot tartalmazó tisztított, energetizált víz)

A fenti víztiszító típusok mind egyik másfajta szűrt vizet készít, így érdemes átgondolni mihez is kell a tisztított víz.

 • Napi fogyasztásra nagy mennyiségben 2-3 litert iszok belőle
 • Méregtelenítő kúrát tartok 2 hét – 2 hónapig
 • Sportoláshoz van szükségem energia dús vízre
 1. Hogyan válasszunk víztisztító rendszert?

A fentiek alapján döntsük el, hogy milyen típusú vizet szeretnénk fogyasztani, ezt követően vegyük figyelembe, hogy napi szintem mennyi vízre van szükségünk a berendezésből, vegyük figyelembe anyagi korlátainkat és ez alapján kezd el szűkíteni a kört a készülékeknél.

 1. Hogy válasszak konkrét víztisztítót?

A készülék által szűrt víz legyen finom ízű, áttetsző, színtelen és szagtalan, amennyiben lehetséges megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazza a hasznos ásványi anyagokat visszapótlásával vagy anélkül is.

A víztisztító kapacitása elegendő legyen az adott családé igényeihez, pl.:

1-2 fős háztartás: vízszűrő kancsó javasolt, vagy beépíthető víztisztító készülék is szóba jöhet igény szerint.

3-4 fős háztartás: nagyobb asztali vízszűrő készülék, vagy beépíthető vízszűrő készülék

5-8 fős háztartás vagy 2 családnak inkább valamilyen beépíthető víztisztítóra lesz szüksége. Érdemes kiszámolni hogy mennyi lesz a család napi vízigénye (ki mennyi vizet iszik naponta), és ez alapján a készülék teljesítményét már meg lehet határozni.

Előny ha a készüléket saját magad tudod beszerelni, karbantartani és a szűrőket cserélni, mert ha ez nem megy, úgy szakembert kell hívnod.

Legyen a víztisztító megfizethető – nem feltétlen a legdrágább a jobb.

A szervezetünk számára káros anyagokat a lehető legjobb hatásfokkal szűrje ki. Legyen részletes vizsgálati jegyzőkönyve, hogy milyen anyagokat képes kiszűrni. Lehetőleg tudja szűrni a hormon és gyógyszer maradványokat is.

A fenntartási költségeit is vedd figyelembe, nyílván minél magasabb minőségű készüléket választasz, egyenes arányban emelkedik ez a költség is. A szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat NE szűrje ki – nem “halott” desztillált-vizet akarunk inni, ugye, hanem élettanilag igazoltan jó hatású vizet.

A víztisztító-alkatrészek és a cserélendő szűrőbetétek legyenek könnyen, gyorsan elérhetők.

Legyen a készülék minden eleme, alkatrésze egyszerűen tisztítható. Amennyiben a készülék tárolótartálya nem tisztítható, úgy 99,9%-ban azzal kell számolnunk, hogy a nem tisztítható, vagy nehezen fertőtleníthető (pl. zárt tartályok) részekben megtelepednek a baktériumok az évek alatt.

Legyen mögötte komoly cég ügyfélszolgálattal, ha problémád vagy kérdésed van, azonnal tudjanak segíteni.

 1. Milyen víz egészséges a szervezetünkre?

Az egészséges víz nem tartalmaz nehézfémet, vírusokat, baktériumokat, gombákat, klórt, nitrátot, illetve egyéb vegyi anyagokat. Továbbá hosszútávon nem alkalmas a magas ásványi anyag tartalommal rendelkező víz a fogyasztásra. Testünknek alapvetően tiszta vízre van csak szüksége az innivalókat illetően, annak érdekébe hogy ideálisan végbemenjenek a biológiai folyamatok.  Pasteur a kutatásai alapján kijelentette. „A betegségeink 95%-át megisszuk”

 1. Mi van a csapvízben, ami nem jó a szervezetemnek? Honnan tudom, hogy az én vizem milyen?

Magyarországon szinte minden településen más a víz minősége. A vízszolgáltatók folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét és az előírásoknak megfelelően próbálják tisztítani. A hatályos rendeletről itt tud bővebben olvasni: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0100201.kor

Sajnos azonban a csőhálózat állapota miatt vannak területek, ahol hosszútávon nem javasolt a csapvíz fogyasztása. Nem csak a magas klór, klórszármazékok, szerves anyagok tartalma, vagy esetleges rossz íze miatt, hanem a víz keménysége és egyéb szennyező anyag tartalma miatt is érdemes a vizet megtisztítani. Valós képet a vizünk minőségéről a vízügyi szakértők bevizsgálása után kaphatunk csak.

 1. Mit okoz a klór?

A vízszolgáltatók jelentős része klórral fertőtleníti a vezetékes vizet, hogy elkerülje a víz fertőződését. A klór megöli a baktériumokat. A klór sárgászöld színű, fojtó, maró, szúrós szagú veszélyes méreg. Könnyen cseppfolyósítható, vízben gyengén oldódó, erélyes oxidáló szer. Azonban klór használata során melléktermékek keletkeznek, melyek veszélyeztethetik az újszülöttek egészségét.

 1. Érzékelhető a csapvíz és a tisztított víz között különbség?

Jelentős különbség van a tisztított és a vezetékes víz íze között. A tisztított víz lágyabb, kellemesebb ízű, és nincs benne a jellegzetes megszokott klór szag és íz.

 1. Milyen víztisztítók távolítják el a vízből a hormon és gyógyszerszennyeződéseket?

Maunawai KINI vízszűrő PI-víz készítő kancsó, Maunawai Quelle PiPrime – K2, K8 Asztali Pi-víztisztító, MAUNAWAI beépíthető víztisztítók igazoltan eltávolítják a gyógyszer és hormon maradványokat.

 1. Melyik víztisztító mit szűr ki?

Maunawai KINI vízszűrő PI-víz készítő kancsó –  Lebegő szennyeződést, csökkenti a vízkövet, illetve a nitrátot, peszticidek, klór és a bomlástermékeit (trihalogénmetánok), gyógyszer és hormonmaradványok, nem kívánt íz és szaganyagok, nehézfémeket, ólmot, higany, arzén, ezüst, réz, vas, cink, mangán, urán stb., szerves komponenseket, policiklusos aromás szénhidrogéneket.

Maunawai Quelle PiPrime – K2 Asztali Pi-víztisztító: a vízben áramló szennyezőanyagot 5-10 μm ( homok, iszap,por, rozsda, iszapba adszorbeálódott szennyező egyéb anyagok), Kémiai szűrés  – nehézfémet, rovar és növény védőszer maradványt, Policiklusos aromás szén-hidrogéneket, a trihalogénmetánokat, gyógyszer és hormonmaradvány, nitrát, arzén, ammónia szennyeződések. A Quelle készülékek nagyobb szűrői több és nagyobb mennyi

Maunawai Quelle PiPrime – K8 Asztali Pi-víztisztító: vízben áramló szennyezőanyagot 0,2 μm ( homok, iszap,por, rozsda, iszapba adszorbeálódott szennyező egyéb anyagok), csökkentik a vízkövet, továbbá a nitrátot, a szervetlen kalcium, magnézium sókat. Kémiai szűrés  – nehézfémet, rovar és növény védőszer maradványt, Policiklusos aromás szén-hidrogéneket, a trihalogénmetánokat, gyógyszer és hormonmaradvány, nitrát, arzén, ammónia szennyeződéseket stb.

Maunawai – beépíthető víztisztítók:  vízben áramló szennyezőanyagot 0,45 μm ( homok, iszap,por, rozsda, iszapba adszorbeálódott szennyező egyéb anyagok), csökkentik a vízkövet, továbbá a nitrátot, a szervetlen kalcium, magnézium sókat. Kémiai szűrés  – nehézfémet, rovar és növény védőszer maradványt, Policiklusos aromás szén-hidrogéneket, a trihalogénmetánokat, gyógyszer és hormonmaradvány, nitrát, arzén, ammónia szennyeződéseket stb.

 1. Hogyan lehet a hiányzó ásványi anyagokat pótolni?

Az ivóvíz nem csak ásványi anyagokat, hanem nyomelemek is tartalmaz. Ezek megfelelő minőségben való visszapótlása elég nehézkes. Erre a célra beépíthető víztisztító készülék esetében ásványi anyag visszapótló patronokat lehet használni, illetve a Maunawai Quelle készülékek esetében direkt erre a célra használható az Aktivált zeolit ásványkő mely megfelelő mennyiségben tudja az ásványi anyagokat és nyomelemeket  visszapótolni a vízbe.

 1. Kisgyerekek fogyaszthatják a tisztított vizet?

12 hónapos kor felett javasolt a tisztított víz fogyasztása, 12 hónapos kor előtt kérje ki az orvosa tanácsát.

 1. Káros-e az egészségre, ha nem cserélek időben szűrőbetétet?

Ha elhasználódik a szűrőbetét, akkor szép fokozatosan csökkent a szűrés hatékonysága, már nem képes ellátni a rendeltetését, azaz a víztisztító készülékből érkező víz minősége romlik, megnövekedik a mikrobiológiai szennyeződések a kockázata is. Amennyiben a szűrni kívánt víz tartalmaz egészségre káros összetevőket, akkor sajnos a víztisztító elhasznált filterekkel már nem tudja azokat kiszűrni. Ezen okból kifolyólag nagyon fontos, hogy az előírt szűrőbetét csereintervallumokat a teljes használat alatt szigorúan tartsuk be.

 1. Mennyi vizet érdemes fogyasztani naponta?

A szervezetünkben végbemenő biológiai és kémiai folyamatok jelentős része a sejtekben megtalálható víz közreműködésével zajlik. A javasolt fogyasztási mennyiség 2-3 liter (testtömegtől is függ), de nagyon meleg időjárás esetén ez a mennyiség akár sokkal több is lehet.

 1. A háziállatok is ihatnak tisztított vizet?

Igen, a tisztított víz állati fogyasztásra is alkalmas, ajánlott.

Technikai kérdések
 1. Mit jelent a fordított ozmózisos víztisztítás?

Az ozmózis eljárás a természetben előforduló jelenséget modellezi le. A félig áteresztő biológiai membránok, sejthártyák átengednek bizonyos anyagokat, míg más anyagokat pedig kizárnak. A sejthártya két oldalán különböző koncentrációjú oldat található, a koncentráció különbség miatt a vízmolekulák a hígabb oldatból a sűrűbb, töményebb oldat felé haladnak, diffundálnak. Az ozmózis tehát nem más, mint egy oldószer diffúziója féligáteresztő hártyán keresztül. A sejthártyára gyakorolt hidrosztatikai nyomás pedig az ozmózisnyomás.

Itt egy zárt rendszerben a magasabb oldott anyag tartalmú töményebb oldatra (tisztítandó víz) nagyobb nyomást gyakorlunk, mint az ozmózisnyomás, így az alacsonyabb sűrűségű folyadékot, vagyis a tisztított vizet, a membránon átkényszerítve kapjuk meg. A módszer segítségével tudjuk a sűrűbb oldatból, (tisztítandó víz) tiszta vizet előállítani úgy, hogy kiszűrjük belőle az ásványi sókat és minden egyéb szennyeződést.

 1. Hogy működik az ozmózis membrán?

Az ozmózis membrán az ozmózis víztisztítók központi része. Tartalmazza a féligáteresztő hártyát, mely különböző méretű, azaz mikronos résmérettel rendelkezik. A vízmolekulákat átengedi, mert kisebb méretűek, míg minden más egyéb anyag kívül marad. A membrán segítség kettéválaszt tiszta vizet és a szennyezett vizet. Az adott mikronnál nagyobb átmérőjű molekulákat egy másik ágon a csatornába a rendszer elvezeti.

 1. Milyen szennyeződések távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

A membrán, elő, illetve utószűrők segítségével meg tudjuk tisztítani a fogyasztásra szánt vizet az alábbiaktól:

lebegő szennyeződéseket (rozsda, homok, stb.), a vízkövet, a klórt és származékait, a vegyszereket, nehézfémeket, nitrátokat, az arzént, a hormonokat és gyógyszerszármazékokat, a vírusokat és baktériumokat, radioaktív részecskéket.

 1. Milyen szűrőelemekből állnak a RO víztisztító készülékek?

A RO víztisztító készülékek szűrőrendszerét az adott vezetékes víz minőségéhez, illetve a fogyasztók igényeihez érdemes igazítani.  Alapvetően a készülék tartalmaz előszűrőket, RO membránt és utószűrőt. Opcionálisan még lehetőség van különböző kiegészítőket is a készülékre csatlakoztatni: ásványi anyagot adagoló patron, energetizáló egység, lúgosító patron, UV lámpa.

 1. Bármilyen vizet meg tud szűrni a fordított ozmózisos készülék?

A fordított ozmózisos víztisztító készülék önállóan Nem képes bármilyen összetételű vizet megszűrni. Amennyiben a vízben (pl. kútvíz) nagyon jelentős szennyező anyag mennyiség található kiegészítő előszűrésre van szükség ( a szennyezőanyaghoz mérten). Amennyiben ilyen esetben nem használunk kiegészítő előszűrést (vízkezelő rendszer) úgy a fordított ozmózisos víztisztító készülék meghibásodhat és tönkremehet. Ilyen esetben garancia sem érvényesíthető.

A fordított ozmózisos víztisztító készülék kizárólag ivóvíz felhasználási célra engedélyezett ivóvíz utótisztítására használható.

 1. Mikor nem használhatóak az RO berendezések?

Rendkívül szennyezett, fogyasztásra alkalmatlan víz tisztításához. Ebben az esetben olyan gyorsan elhasználódnak a szűrők és a RO membrán, hogy nem tudják emberi fogyasztásra alkalmassá tenni a vizet. Kútvizek esetén mindig vízvizsgálatot kell kérni a szakemberektől, annak érdekében, hogy a RO gép kialakításánál figyelembe vegyék az adott víz minőségét.

 1. Mit jelent a TDS kifejezés?

TDS egy angol mozaikszó, jelentése: Total Dissolved Solids (összes oldott anyagok) A TDS műszer segítségével a vízben lévő összes szerves és szervetlen oldott anyagot megtudjuk mérni. Mértékegysége a ppm, vagyis (parts per million-ban). Egy másik megfogalmazásban azt jelenti, hogy 1 millió vízmolekulában mennyi egyéb molekula található. A TDS érték konkrétan jelzi  a fordított ozmózis membrán állapotát, amiből egyenesen lehet arra is következtetni, hogy adott fordított ozmózisos készülék milyen minőségben tudja kiszűrni a káros anyagokat. Fontos tudni, hogy az alacsony TDS érték önmagában még nem azt jelenti, hogy a vízben nincsenek káros anyagok.

 1. Mit tartalmaz a víztisztító készülék csomagolása?

A víztisztító készüléket, egy teljes szett szűrőbetétet és minden szükséges alkatrészt a beüzemeléshez.

Nem feltétlenül tartalmaz tisztavizes csapot, sok készülékhez a csapot a vásáró saját igénye alapján külön tudja megrendelni.

 1. Átfolyós vízmelegítőre is felszerelhető víztisztító?  

Az esetleges nyomásesés miatt átfolyós vízmelegítőre nem szerelhető fel víztisztító.

 1. Melyik víztisztító alkalmas fúrt kúthoz?

Ezt az adott kút vízvizsgálatát követő laboreredmények alapján lehet eldönteni (fizikai, kémiai, bakteriológiai paraméterek)

 1. Honnan tudom, hogy a víztisztító szűrőbetéte elhasználódott?

Minden víztisztító készülékhez a gyártója megadja a szűrőbetét kapacitását és a csereintervallumokat. Ha elhasználódik a szűrőbetét, akkor szép fokozatosan csökkent a szűrés hatékonysága, már nem képes ellátni a rendeltetését, azaz a víztisztító készülékből érkező víz minősége romlik, megnövekedik a mikrobiológiai szennyeződések a kockázata is. Amennyiben a szűrni kívánt víz tartalmaz egészségre káros összetevőket, akkor sajnos a víztisztító elhasznált filterekkel már nem tudja azokat kiszűrni. Ezen okból kifolyólag nagyon fontos, hogy az előírt szűrőbetét csereintervallumokat a teljes használat alatt szigorúan tartsuk be.

 1. Hol tudom a szűrőbetéteket beszerezni?

A szűrőbetéteket megtudja rendelni a webshopban –https://viztisztitoplaza.hu/ e-mailen – info@viztisztitoplaza.hu vagy  telefonon: +36 30 379 0087.

 1. Nincs menet a csap végén. Hogyan tudom felszerelni a víztisztítót?

Ebben az esetben csapra szerelhető víztisztító készüléket nem tud használni, másrészt a beépíthető víztiszító berendezések közül pl. a PiTec készülékeket közvetlenül tudja csatlakoztatni a csap hidegvizes flexibilis bekötéséhez

 1. Hogyan kerül a víz a vízszűrő készülékbe?

Ez attól függ, hogy milyen rendszerű az adott víztisztító készülék.

 1. Csapra szerelhető víztisztítók: A vízcsap végére egy útváltó szelep kerül, amihez egy műanyag csővel csatlakozik a víztisztító. Az útváltóval lehet a víz irányát váltani, hogy a mosogatóba folyjon a víz, vagy a készülékbe.
 2. Beépíthető készülékek: Ezek a készülékek közvetlenül a konyhai mosogató alatt lévő sarokszelephez csatlakoznak egy úgynevezett bekötő adapter (T-adapter) segítségével.
 3. Vízszűrő kancsók és asztali készülékek: ezeket a készülékeket kézzel kell feltölteni és gravitációs úton történik a szűrés
 4. Központi víztisztítók: Ezeket a készülékeket a fő vízvezetékcsőre kell bekötni

 

 1. Mennyi tisztított vizet termelnek a víztisztító készülékek és ezt mennyi idő alatt?

Maunawai KINI vízszűrő PI-víz készítő kancsó                           0,2 – 0,4 liter/perc

Maunawai Quelle PiPrime – K2, K8 Asztali Pi-víztisztító           0,06 liter/perc (8 liter/2 óra)

MAUNAWAI beépíthető Pi-víztisztítók                                       kb. 2 liter/perc  (víznyomástól függően)

Egyéb beépíthető víztisztítók                                                      1- 2 liter/perc  (víznyomástól függően)

Maunawai központi víztisztítók                                                  10-30 liter/perc (víznyomástól függően)

 1. Mekkora víznyomás kell a víztisztítók üzemeltetéséhez?

A víztisztító megfelelő működéséhez nagyon fontos a megfelelő víznyomás, azaz a hálózatban lévő víznyomás. Alacsony nyomás esetén csökken a megtermelt tisztított víz mennyisége. A víztisztító ideális működéséhez 3,5 – 6 bar nyomás szükséges. Ez 2 bar víznyomás alatt nyomásfokozó szivattyút kell alkalmazni, felette viszont már nyomáscsökkentőt. 

 1. Mi a különbség a vízlágyítás és a víztisztítás között?

A vízlágyítók kizárólag a vízkövet szüntetik meg ioncserélés útján. A víztisztító készülék alap esetben nem szűnteti meg a vízkövet (kivétel a fordított ozmózisos készülékek) viszont teljes mértékben megtisztítják a vizet a bene előforduló kémiai és egyéb szennyező anyagoktól.

Így akkor javasolt vízlágyítót vásárolni, ha a vízkő tönkreteszi a háztartási berendezéseinket., víztisztítót pedig akkor, ha tiszta vizet szeretnénk inni.

 1. Az elhasznált szűrőbetétet eldobhatom a hagyományos szemetesbe?

Igen, az elhasznált vízszűrő betéteket háztartási hulladékként kezelhetjük.

Fordított Ozmózis víztisztító készülékek
 1. Mikor térül meg a RO víztisztító beruházás?

Általában egy 3 – 5 fős család esetében – ha összeadjuk az összes elfogyasztott palackos vizet, akkor fél, egy éven belül megtérül a befektetése.

 1. Hova lehet egy lakásban vagy házban víztisztító készüléket beépíteni?

A beépíthető víztisztító készülékeket érdemes a konyhapultba, a mosogató alatti szekrénybe beszerelni. A szűrőegység és a puffer tartály (átfolyós újgenerációs  készülékek esetében ez már nincsen), a tisztított vizet tároló tartály egymástól akár elkülönítve is tárolható. A tisztavizet kieresztő csapját mindenképpen a mosogatótálcánál érdemes beépíteni, mivel leggyakrabban ott veszünk vizet a főzéshez, iváshoz.  Az álló automaták esetében fontos szempont, hogy a hálózati víz bekötési helyétől maximum 5 méter távolságon belül legyenek.

 1. Ki tudja beszerelni a víztisztító készüléket?

A víztisztító készülékek beüzemelése többnyire logikus, a mellékelt magyar nyelvű szerelési útmutató pedig könnyen értelmezhető. Továbbá szívesen nyújtunk telefonon segítséget. Amennyiben az útmutató szerint üzemeli be a készüléket, akkor is érvényes a garancia. Lehetőség van szakember segítségére is, ezt telefonon egyeztetve tudja megszervezni. Ennek költségét nem tartalmazza a készülék ára, minden esetben egyedi árajánlatot kap az eladótól.

 1. Milyen garanciát kapok a víztisztító készülékre?

Minden egyes víztisztító készüléknek megvan a saját garanciális szerződése, átlagosan 2,-3,-5 év garanciát vállalunk. A garancia nem vonatkozik a szűrőcserére, azaz ha a víztisztítás során a szűrők elhasználódnak, akkor a vásárló saját költségére kell azokat pótolni. A garancia az alábbiakra vonatkozik: a készülék esetleges gyári hibájára, az alkatrészek idő előtti elkopására, meghibásodására. A garanciális feltételek részletesebben a Garanciajegyben foglaltak szerint értendők. A garancia akkor érvényes, ha a víztisztítót a használati utasításban meghatározott karbantartási előírásoknak megfelelően használja, a készülékhez gyári szűrőket használ, illetve a meghatározott időközönként cseréli a szűrőket.

 1. Van e bármilyen minősítése a víztisztító készülékeknek?

A víztisztítók megfelelnek az Európai Uniós és az Amerikai NSF Standard szabvány követelményeknek egyaránt. A forgalmazott víztisztítók között van ÁNTSZ engedéllyel rendelkező készülék is. Továbbá rendelkeznek még CE, WQA, ISO minősítésekkel is.

 1. Meddig garantált a víztisztító berendezésekhez a szűrőbetétek ellátása?

A vásárlást követő 10 évig garantáljuk a szűrőbetétek zavartalan ellátását az általunk értékesített víztisztítókhoz. Abban az esetben, ha nem tudunk szűrőt biztosítani értékegyeztetéssel másik víztisztítót adunk.

 1. Mennyibe kerül évente egy fordított ozmózisos víztisztító üzemeltetése?

Az elő- utószűrőket és a RO membránt más ütemben kell cserélni és az előírt cserélési határidőt nagyban befolyásolja a készülék tényleges használata, azaz a megtisztított víz mennyisége is.

A javasolt szűrőcsere periódusok a fordított ozmózisos készülékek esetében:

1 évente – elő és utószűrők

2-3 évente – fordított ozmózis membrán

7 évente – nyomástartály

A csere szűrők aktuális árai:  https://viztisztitoplaza.hu/product-category/viztisztitok/viztisztito-szurobetetek/szurobetetek-forditott-ozmozisos-viztisztitokhoz/

 1. Mikor és hogyan kell karbantartani a víztisztító készüléket?

A víztisztító készülékeket ajánlott 6 – 12 havonta karbantartani. Ez azonban csak irányelv, teljes mértékben függ a fogyasztás mértékétől, illetve attól, hogy esetleg jelentős vízminőség romlás áll be a vezetékes víz minőségében. Karbantartás során érdemes kicserélni az elő és utószűrőket, lefertőtleníteni a készüléket, átmosni RO membránt és ellenőrizni az alkatrészek állapotát. A fordított ozmózis membránt 2,-3 – 4 évente szükséges cserélni. De FONTOS, ha az előszűrőket nem cseréli az előírtak szerint, akkor a membrán élettartama nagymértékben csökken. A TDS műszerrel mért 65 ppm oldott anyag tartalom felett a membrán cseréje indokolt. Az opcionális kiegészítők cseréje éves periódusokban javasolt.

 1. Mire használható a víztisztítás során keletkezett melléktermék víz (koncentrátum)?

A koncentrátum víz magas oldott anyag tartalommal rendelkezik – ennek összetétele régiónként eltérő. Azonban tökéletesen alkalmas öntözésre és WC öblítésre.

 1. Mi történik a megszűrt szennyeződésekkel?

A membránon keresztül haladó víz két irányba halad tovább, egyik része megy a víztartályba (nyomástank), a másik  szennyeződéseket tartalmazó rész pedig a szennyvízcsatornába távozik. A membránokat, illetve patronokat a megadott előírásoknak megfelelően cserélni kell, annak érdekében, hogy folyamatos jó minőségű vizet fogyasszunk.

 1. Hogyan hat a magas vastartalom a fordított ozmózisos víztisztítókra?

Különbséget kell tenni a vízben oldott vas és vörös vas között. A vörös vas barnás-vöröses nyomokat hagy mindenütt. A vörös vasat teljes mértékben el kell távolítani a vízből. Ez esetben a megengedettnél nagyobb vastartalomnál a fordított ozmózisos víztisztítóra adott garancia nem érvényes. Az oldott vas esetében is hat a víztisztító szűrőrendszerére, bizonyos mérték felett kilyukasztja a membránját, így nem tudja ellátni a víztisztítási feladatát. Amennyiben a vastartalmon nagyobb 2 ppm-nél, akkor vastalanító eljárás szükséges. 1 ppm vastartalomnál nincs szükség semmire, azonban a membrán várható élettartama 1 évre csökken.

12. A fordított ozmózis során a vizet lágyítjuk?

A fordított ozmózisos víztisztítók kiszűrik a vízben lévő ásványi anyagokat, így a kalcium és magnézium karbonátokat is. Ez miatt a víz lágy lesz, íze és pH értéke megváltozik.

PI-víztisztító készülékek
 1. Bármilyen vizet meg tud szűrni a PI víztisztító készülék?

Rendkívül szennyezett, fogyasztásra alkalmatlan víz tisztításához nem alkalmas a PI víztisztító készülék. Ilyen esetben mindig vízvizsgálatot kell kérni a szakemberektől, és a kapott eredménytől függővé tenni hogy milyen típusú víztisztításra van szükség.

 1. Mikor nem használhatóak a PI-vízszűrő berendezések?

A PI-vízszűrő berendezéseket úgy tervezték, hogy fogyasztásra alkalmas vizet tisztít meg. Önállóan nem használható abban az esetben, amennyiben a víz olyan szennyező anyagokat tartalmaz (pl. szennyezett kútvíz, vagy ipari víz) melyeket aktívszenes szűréssel nem lehet tökéletesen (vagy határérték alá) csökkenteni.

Ilyen esetben mindig vízvizsgálatot kell kérni a szakemberektől, és a kapott eredménytől függővé tenni hogy milyen típusú többlépcsős víztisztító rendszer kiépítésére van szükség.

 1. Mikor térül meg egy PI víztisztító vásárlás?

Általában egy 3 – 5 fős család esetében – ha összeadjuk az összes elfogyasztott palackos vizet, akkor fél, egy éven belül megtérül a befektetés.

 1. Hova lehet egy lakásban vagy házban víztisztító vagy PI-víz készüléket helyezni?

Érdemes a vezetékes vízcsap közelében elhelyezni, hogy könnyen lehessen feltölteni, vagy rácsatlakoztatni a konyhai hideg vizes sarokszelepre. Olyan helyre helyezzük a készülékeket, ahol közvetlen nap nem éri.

 1. Ki tudja összeszerelni a Maunawai PI-víztisztítót?

A víztisztító készülékek beüzemelése többnyire logikus, a mellékelt magyar nyelvű szerelési útmutató pedig könnyen értelmezhető. Továbbá szívesen nyújtunk telefonon segítséget. Amennyiben az útmutató szerint üzemeli be a készüléket, akkor is érvényes a garancia. Lehetőség van szakember segítségére is, ezt telefonon egyeztetve tudja megszervezni. Ennek költségét nem tartalmazza a készülék ára, minden esetben egyedi árajánlatot kap az eladótól.

 1. Milyen garanciát kapok a PI-víztisztító készülékre?

A készülékekre a Magyarországon érvényben lévő hatályos értéket figyelembe vevő jótállás vonatkozik.

 • 10-100 ezer forint vételárig: 1 év
 • 100-250 ezer forint vételárig: 2 év
 • 250 ezer forint vételár felett: 3 év a jótállás.
 1. Van e bármilyen minősítése a PI-víztisztító készülékeknek?

A víztisztítók megfelelnek az Európai Uniós és az Amerikai NSF Standard szabvány követelményeknek egyaránt. A forgalmazott víztisztítók NNK (ivóvíz biztonsági) engedéllyel rendelkeznek. Továbbá rendelkeznek még CE, WQA, ISO minősítésekkel is.

 1. Meddig garantált a Maunawai PI-szűrőbetétek ellátása?

A vásárlást követő 10 évig garantáljuk a szűrőbetétek zavartalan ellátását az általunk értékesített víztisztítókhoz. Abban az esetben, ha nem tudunk szűrőt biztosítani értékegyeztetéssel másik víztisztítót adunk.

 1. Mennyibe kerül évente a PI-víztisztító üzemeltetése?

A készülékek üzemelési költsége a szűrőbetét cserékből tevődik össze, és készülékenként más költséget jelent.

Eltérők a szűrőcsere intervallumok is az egyes típusok közt.

Az aktuális szűrőbetét árakról itt tud tájékozódni: Szűrőbetétek

 1. Mikor és hogyan kell karbantartani a Maunawai PI-vízszűrő készüléket?

Az egyes készülékek eltérő karbantartási és szűrőcsere intervallumokkal bírnak, így a karbantartás is ennek megfelelően eltérő az egyes típusok közt. Az Maunawai Quelle és Kini kancsó igényli a leggyakoribb ápolást a betöltött víz mennyiségétől, vízkeménységtől és szennyezettségétől függően.

 • Maunawai KINI PI vízszűrő kancsó: 3-4 havonta esedékes a szűrőcsere,
 • Maunawai Quelle készülékek: 1 éves szűrőcsere periódus
 • Maunawai beépíthető készülékek: 18 – 24 hónap csereintervallum
 1. Hogyan hat a magas vas ás mangán tartalom a PI-víztisztítókra?

Különbséget kell tenni a vízben oldott vas és vörös vas között. A vörös vas barnás-vöröses vastag lepedéket/üledéket  hagy mindenütt. A vörös kicsapódott (oxidált) vasat teljes mértékben el kell távolítani a vízből, különben a Maunawai PI- víztisztító PI-szűrőjét eltömítheti, amit cserélni kell idő előtt.

Amennyiben ilyen szennyezett vize van akkor érdemes a Maunawai Quelle készüléket választani, ugyanis a 0,2 μm kerámia előszűrő hatékonyan fogja fel az ilyen típusú szennyeződéseket, ugyanakkor könnyedén tisztítható is. A Maunawai beépíthető készülékek esetében a magas vastartalom gyakoribb  szűrőcseréket  eredményez. Ennek elkerülése végett javasoljuk valamilyen központi előszűrő alkalmazását, mely nemcsak a Maunawai készüléket védi a vs szennyeződésétől, hanem az összes háztartási berendezést is.

 1. Csecsemők, várandós nők és idős emberek is fogyaszthatják a Maunawai PI- vizet?

Igen határozottan javasolt. A tiszta víz nagymértékben hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz. Csecsemők esetében a Maunawai Pi víz fogyasztására is a WHO szabályai az irányadóak.

 1. Fogyaszthatják kisállatok a Maunawai PI-vizet?

Igen, a tisztított víz állati fogyasztásra is alkalmas, ajánlott.

Vízlágyító készülékek, előszűrők
 1. A már beépített vízlágyító készülék nem káros a víztisztítóra?

Nem káros, sőt meglehetősen hasznos, megkönnyíti a víztisztító szűrési folyamatát. A fordított ozmózisos készülékek esetében pl. a magnézium és kalcium lerakódások okozzák a membrán felületének elhasználódását. A vízlágyító által használt só, nátrium könnyebben távozik és 98%-ban eltávolítva a lerakódásokat.

 1. Honnan tudom, hogy mekkora vízlágyítóra van szükségem?

Az alábbi tényezők határozzák meg, hogy milyen vízlágyítót érdemes megvenni: hány fürdőszobát lát el a vízlágyító, mennyi a havi átlag vízfogyasztásod, milyen a vezetékes víz minősége – mennyire kemény.

Az egyes vízlágyítók műszaki tartalomban eltérnek egymástól. Eltérő kapacitással, gyantamennyiséggel és áramlási sebességgel rendelkeznek. A választás azonban nem csak ettől függ, számításba kell venni a ház vízvezeték rendszerének sajátosságát és a víznyomási adatokat is.

Vízlágyító vásárlás előtt mindenképpen javasoljuk szakember segítségét igénybe venni, aki egyedileg az igényekhez és a felhasználás helyéhez és módjához ki tudja választani az optimális készülékeket.

 1. Mennyibe kerül a vízlágyító üzemeltetése?

Az üzemelési költség függ attól, hogy az adott háztartás mennyi vizet használ fel, mennyire kemény a víz, és milyen tudásszintű vízlágyító üzemel az adott helyen. Konkrétan megmondani ezt lehetetlen.

A különböző márkájú vízlágyítók közt nagyon nagy az üzemelési költség különbség. Általánosságban elmondható, hogy az egyes vízlágyítók közt akár 100-500%-os üzemelési különbség is lehet ugyanazon helyen.

A vízlágyító készülékek élettartalma eltérő, de egy jó minőségű készülék 12, akár 15 évig is tud üzemelni az első gyanta cseréig, és a teljes élettartalom akár 25 év is lehet.

A fentieket figyelembe véve érdemes olyan készüléket választani, mely alacsony üzemelési költséggel bír

 1. Mi a különbség a vízlágyítás és a víztisztítás között?

A vízlágyítók kizárólag a vízkövet szüntetik meg ioncserélés útján. A víztisztító készülék alap esetben nem szűnteti meg a vízkövet (kivétel a fordított ozmózisos készülékek) viszont teljes mértékben megtisztítják a vizet a bene előforduló kémiai és egyéb szennyező anyagoktól.

Így akkor javasolt vízlágyítót vásárolni, ha a vízkő tönkreteszi a háztartási berendezéseinket., víztisztítót pedig akkor, ha tiszta vizet szeretnénk inni.

 1. Vízlágyító kisokos

Vízlágyítóval kapcsolatos bővebb információért kérem kattintson erre a linkre: https://www.piviztisztito.hu/vizlagyito-kisokos—hogyan-valassz-vizlagyitot.html

Víztisztító kancsók
 1. Hol tárolhatom a vízszűrő kancsót?

A vízszűrő kancsót érdemes hűvös napfénytől védett helyen tárolni

 1. Elszaporodnak a baktériumok ha állandóan víz áll a kancsóban?

Annak érdekében, hogy a víz minősége és frissessége megmaradjon érdemes napi szintem mindig friss vizet szűrni. A Vízszűrő kancsók esetében is a szűrőbetétek baktérium védelemmel vannak ellátva, így a betétek gyártó által előírt cseréjének betartása mellet nem kell félni a baktériumok elszaporodásától.

A szűrőpatron legtöbbje annak érdekében, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el kis mennyiségben ezüstöt, KDF-et, vagy antibakteriális kerámia rendszereket is tartalmaznak. A szűrt vizet nem ajánlott 1 napnál tovább tárolni. Ismeretlen eredetű és meleg vizet kérjük, ne szűrjön a vízszűrő kancsókkal!

 1. A kancsóban tárolható a szűrt víz?

Természetes igen, a kancsó olyan BPA mentes műanyagból készült, hogy semmilyen anyag nem oldódik ki belőle használat során.

 1. Nem probléma ha a filter belelóg a szűrt vízbe?

Egyáltalán nem probléma.

 1. Berakható mosogatógépbe a vízszűrő kancsó?

A kancsók víztartálya és kiöntő része mosható mosogatógépben azonban a szűrőtároló része nem. Szűrőpatron csere során érdemes a készüléket enyhén szappanos vízzel átmosni, alaposan kiöblíteni és kiszárítani. Kerülje a vegyszer és súroló eszközök használatát.

 1. Van-e egészségre ártalmas anyag a műanyag vízszűrő kancsóban?

Nincs. Mind a szűrőpatron, mind pedig műanyag kancsó anyaga NNK által bevizsgált engedélyezett termék. Egészségre nem káros. A szűrőbetét tartalmazhat egy kevés ezüstöt a baktériumok elszaporodásának megakadályozása miatt, azonban ez nem haladja meg a WHO ivóvízre vonatkozó előírásait.

 1. Milyen gyakorisággal kell a vízszűrő kancsókban szűrőbetétet cserélni

Minden vízszűrő betétnek más a kapacitása. Az adott szűrő gyártója megadja, a szűrőbetét kapacitását ezt kell figyelembe venni, és betartani. A szűrőkancsók szűrőbetétjeit 1- 3 havonta vagy 150 – 400 liter víz megtisztítása után kell cserélni típustól függően.

 1. Mennyibe kerül a vízszűrő kancsóban a betétcsere?

A szűrőbetétek ára nagyon változó, alapvetően függ attól, hogy milyen mennyiségű és minőségű szűrőanyagot tartalmaznak. A vízszűrő kancsó kiválasztásánál vegyed figyelembe, hogy adott kancsóhoz a későbbiekben milyen áron tudsz cserebetétet vásárolni. A Prémium vízszűrő kancsó kategóriák esetében a szűrőbetétek általában drágábbak, mint az egyszerűbb modelleknél, de ezzel együtt nagyobb szűrési kapacitás, jobb szűrési eredmény, és hosszabb élettartalom is társul.

 1. Bármilyen vizet szűrhetünk szűrőkancsóval?

A szűrőkancsót fogyasztásra alkalmas vezetékes ivóvíz utótisztítására tervezték. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor vízvizsgálatot kell kérni a szakemberektől, és a kapott eredménytől függővé tenni hogy milyen típusú víztisztításra van szükség. Összegezve el lehet mondani, hogy nem minden vizet lehet kancsóval szűrni.

 1. Ha elutazom akkor mit csináljak a vízszűrő kancsómmal?

Rövid távollétesetén esetén (1-3 nap) tegyed sötét hűvös helyre a vízszűrő kancsót. Megérkezést követően szűrj a kancsóval  1-2  adag vizet, amit nem igyál meg, hanem használj el növények locsolására. Ezt követő szűrésnél kóstold meg a szűrt vizet. Amennyiben a megszokott kellemes ízt és szagod érzel akkor használd tovább a szűrőkancsót. Amennyiben rossz ízt vagy szagot érzel, az esetben cseréld ki a szűrőbetéteket.

Hosszabb távollét esetén (1-3 hét) esetén tedd a kancsót vagy a szűrőbetéteket a hűtőszekrénybe, majd megékezőkor szűrj a kancsóval  2-3  adag vizet, amit nem igyál meg, hanem használj el növények locsolására. Ezt követő szűrésnél kóstold meg a szűrt vizet. Amennyiben a megszokott kellemes ízt és szagod érzel akkor használd tovább a szűrőkancsót. Amennyiben rossz ízt vagy szagot érzel, az esetben cseréld ki a szűrőbetéteket.

Amennyiben 1 hónapig nem fogod használni a kancsót, érkezéskor tegyél bele egy új szűrőbetétet.

Hidrogénes és lúgos víz:
 1. Lehet túl sok hidrogént a szervezetbe vinni?

A hidrogén természeténél fogva elpárolog egy idő után és kilélegezzük, nem tud felhalmozódni a szervezetben. Élelmiszer adalékként használható, szervezetünk a bélben képes növényi rostokból hidrogént előállítani.

 1. Tárolhatom a hidrogénezett vizet a hűtőben?

Igen, ajánlott a rozsdamentes acél termosz, melyet teljesen meg kell tölteni, hogy minimális levegő maradjon a tetején. Más tároló esetén a víz elveszíti a hidrogén tartalmát.

 1. Milyen az íze vagy szaga a hidrogénes víznek?

A hidrogénes víz íze és szaga nem változik meg a dúsítás során.

 1. Mennyi idő alatt távozik a hidrogén a hidrogénezett vízből?

Nyolc órán keresztül tudja a víz megtartani a hidrogén antioxidáns tulajdonságait. Ezt az intervallumot úgy tudjuk növelni, hogy zárt, teljesen teli üvegben tároljuk.

 1. A hidrogénes víz készítő készülék tisztítja is a vizet?

Nem. A hidrogénes víz készítő készülék kizárólag csak dúsítja a vizet hidrogénnel. Éppen ezért tiszta, jó minőségű vizet érdemes a készülékbe helyezni.

 1. A hidrogénes víz ugyanaz, mint a lúgos víz?

Nem. A lúgos víz tartalmaz nagy mennyiségű ásványi anyagot oldott formában és általában nincs elektromos töltése vagy pedig aktív hidrogént tartalmaz.

 1. Bármelyik palackozott vizet hidrogénezhetem?

Nem, nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú víz vagy ozmózis víztisztítóból nyert víz használata javasolt. Javasoljuk, hogy 100 mg/l alatti száraz anyag tartalmú vizet használjon, amely 100 ppm-nél vagy 150 μS/cm-nél kisebbnek felel meg.

 1. Csecsemők, várandós nők és idős emberek is fogyaszthatják a hidrogénben dús vizet?

Igen. A hidrogénnel dúsított víz segít fenntartani egy megfelelő oxidációs szintet az egészség érdekében. Nincs semmi ellenjavallata.

 1. Fogyaszthatják kisállatok a hidrogénezett vizet?

Igen. Naponta többször érdemes cserélni a vizet, mert hat óra elteltével elkezdi elveszíteni a töltését.

 1. Fogyaszthatok-e kizárólag hidrogénezett vizet antioxidáns tartalmú ételek helyett?

Nem. Minden esetben a teljes körű táplálkozás alkalmazandó, ahol a vitaminokat és az antioxidáns hatású ásványi anyagokat élelmiszerekből nyerjük.

 1. Főzéshez is ajánlott a hidrogénes víz?

Elméletileg igen, de gyakorlatilag nem javasolt, mert a hőmérséklet növelésével a hidrogén elpárolog, elveszíti az antioxidáns hatását.

 1. Ha egy üveg hidrogénes vizet felrázok, elveszíti a töltöttségét?

Amennyiben a palack teljesen tele van akkor nem, de ha van jelentős mennyiségű levegő is, akkor igen kirázható a hidrogén.

 1. Hatással van-e a szervezetre, a bőrre, illetve a fejbőrre a hidrogénes víz?

Igen. A hidrogénezett vízzel itassunk fel egy vattakorongot és közvetlenül vigyük fel a bőrre, néhány percig hagyjuk rajta. Megszünteti a bőrben lévő szabad gyököket.

 1. Hidrogénezhetek tejet, gyümölcslét vagy egyéb folyadékokat?

Nem javasolt csak a tiszta víz használata.

 1. Hidrogénezhetem a fordított ozmózisú vizet?

Igen. Elsősorban a fordított ozmózisú vizet javasoljuk a hidrogénnel dúsítani.

 1. Különbözik a hidrogénes víz íze a hagyományostól?

Minimálisan változik meg az íze és az illata a víznek, de ez nem kellemetlen ízt vagy szagot jelent.

 1. Lehetséges túladagolni a hidrogénnel dúsított vizet?

Nem. Bármennyire dúsítja hidrogénnel a vizet, lehetetlen túlterhelni azt. Amint a víz felveszi a maximálisan felvehető hidrogént a többi elpárolog belőle. Így bármennyi hidrogénnel dúsított vizet ihat, nem tudja elérni az egészségtelen határt.

 1. Lehetséges túlzottan negatív antioxidáns töltést bevinni a hidrogénezett vízzel?

Nem. Ha a szervezetben túl sok lesz, akkor az elektronok a bőrön keresztül eltávolodnak. A gond pont ott kezdődik, ha túl sok távozik, ami oxidációt okoz.

 1. Mennyi hidrogénezett vizet érdemes innom egy nap?

Az egészséges embereknek nap szinten 1-3 liter hidrogénes vizet érdemes fogyasztania. Javasolt, hogy üres gyomorra fogyasszuk illetve étkezések között. Már napi több mint egy pohár belőle kellően hasznos lesz az Ön oxidációs szintjének szabályozásához.

 1. Mennyi idő alatt veszti el hidrogénnel dúsított víz a töltöttségét?

Teljes mértékben attól függ, hogy hogyan tároljuk a hidrogénnel dúsított vizet. Amennyiben nyitott edényben, akkor 1-2 óra alatt, ha pedig zárt, légmentes tárolóban, hűtőben akkor akár több napig is megmarad a telítettsége a víznek. Ajánlott az acél termosz tároló használata.

 1. Mi a legjobb módja a hidrogénezett víz szállításának és tárolásának?

Légrés nélküli palackban szállítható, azaz a hidrogénes víz csurig legyen, így nem veszíti el a hidrogén töltöttségét.

 1. Miért ad számunkra több energiát a hidrogénnel dúsított víz?

A hidrogénes víz segíti a szervezetünkben történő oxidáció folyamatok szabályozását, melynek köszönhetően a bevitt élelmiszer energiává alakul át és nem zsír halmozódik fel. Maga oxidációs szint során nem tudja a szervezet energiává alakítani az élelmiszert.

 1. Miért ajánlott a hidrogénes vízfogyasztása?

Antioxidánsként viselkedik azáltal, hogy közömbösíti a szabadgyökök hatását és csökkenti az oxidatív stresszt. Ez az oxidatív stressz a legtöbb betegség okozója és az idő előtti öregedésnek. A hidrogén a kis mérete miatt eljut a test minden egyes részébe, egészen a sejtmagig.

 1. Miért van a 10, 20 és 30 perces hidrogénezési lehetőség?

A tíz perces eljárás során a teljes hidrogén dúsítási folyamat megtörténik. Amennyiben azonnal fogyasztja a vizet, akkor érdemes a 10 perces eljárással dúsítani, ha pedig a nap folyamán akarja elfogyasztani, akkor a 20-30 perceset válassza, amely hosszabb ideig megőrzi a víz a hidrogén töltöttséget.

 1. Miért van a hidrogénezett víznek ilyen magas antioxidáns hatása?

A hidrogént az egyik legerősebb, magas redukciós potenciállal rendelkező antioxidáns. A hidrogén a legkisebb és legkönnyebb antioxidáns, köszönhetően a szabad elektronoknak és a hidrogén reaktív természetének.

 1. Miért van szükségünk antioxidánsok bevitelére?

A lélegzés során szervezetünkbe jutó oxigén 2%-a rossz minőségű oxigénné alakul, amely beindít egy oxidáló folyamatot. Azonban a rossz oxigén átalakítható jó oxigénné, ha antioxidáns elektromos töltést adunk hozzá. Ha nem éri elektromos töltés, akkor rossz hatással lesz a sejtjeinkre, megbetegíti vagy akár el is pusztíthatja. A kor előrehaladtával testünk kevesebb antioxidáns enzimet termel, így még több antioxidánsra van szükségünk.

 1. Milyen a hidrogénes víz pH-értéke?

A hidrogén a víz pH értékét fél ponttal növeli, így megközelítően 7-7.5, amely nagyon hasonló az emberi vérhez. A hidrogénezett víz  lúgosító hatású, ellenáll a szervezet savasságának, így meggátolja az oxidációt.

 1. Milyen anyagból készült a készülék víztároló kancsója?

BPA mentes anyagból, amely megfelel a legmagasabb élelmiszerminőségi előírásoknak. Semmilyen káros anyag nem oldódik ki belőle használat során.

 1. Milyen anyagból készültek a készülék elektródái?

Platina bevonatú titánból.

 1. Mennyi áramot fogyaszt a hidrogénes víz készítő készülék?

24 wattot, amely egy alacsony fogyasztású izzólámpának felel meg.

 1. Okozhat a hidrogén robbanást?

Nem. Ilyen koncentrációban nem tűz,- és robbanás veszélyes, révén, hogy a érintkezik a levegővel és folyamatosan elpárolog.

 1. Teák és főzetek készítéséhez ajánlott-e?

A melegítés, forralás közben a hidrogén elpárolog, így nem érdemes a főzni a hidrogénes vízzel.

 1. Újra hidrogénezhetem a vizet, miután egyszer már elveszítette a töltöttségét?

Igen. Ha a hidrogén elpárolog, akkor újra lehet hidrogénnel dúsítani.

 1. Újra tudom hidrogénezni ugyanazt a vizet többször is, anélkül, hogy a hidrogén túladagolás veszélye fenyegetne?

Igen. A víz természeténél fogva meghatározott mennyiségű hidrogént tud felvenni, ha ezen értéket meghaladja, akkor a hidrogén elpárolog. Így a hidrogén bevitelt nem lehet túladagolni.

 1. Van kalóriatartalma a hidrogénezett víznek?

Nincs. A hidrogénezett víznek nulla a kalóriatartalma.

 1. Várhatóan mikor kezdem el észre venni a hidrogénezett víz hatásait?

Gyakorlatilag már a fogyasztás napján érzékelhető, hogy energikusabbak vagyunk, könnyebb az emésztésünk és hidratáltabbak vagyunk. A szerveztünk gyógyulását illetően néhány hét, hónap szükséges a folyamatok beindulásáig, az oxidatív stressz csökkentéséig.