A kemény víz viszonylag ártalmatlannak tűnik, de vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan hat az általános életminőségre.
Az észrevétlen tolvaj
A víz egy erős oldószer, amely segít tisztántartani testünket, tárgyainkat és az otthonunkat. Szerkezete azonban nem egységes, és földrajzi régiónként eltérő. A kemény víz, amelyet többnyire a magasabb kalciumszint jellemez, drasztikus teljesítménybeli különbséget mutat, ha a háztartás működését figyeljük. Az ásványi anyagok magas koncentrációja a kemény vízben úgy is megmutatkozik, hogy nagyobb mennyiségű tisztítószert kell használni annak érdekében, hogy megfelelően habozzon.
Végül további szappant, fogkrémet, sampont, borotválkozási krémet, valamint mosogatószereket vásárolunk mosogatáshoz, mosdáshoz, mosáshoz és még autóápoláshoz is. Néhány számítás szerint kétszer annyi egy keményvizes háztartás fenntartása, mint a lágyvizesé. Ezenkívül a szappan öblítéséhez nagyobb mennyiségű vizet kell igénybe venni, ha a víz kemény, mintha lágy. A vízkövesedés a kemény víz legkellemetlenebb jele. Ez az úgymond melléktermék az egész vízvezeték hálózatban megtalálható és érinti az összes háztartási készüléket, mely vizet igényel. A legnagyobb támadást a mosógépek és mosogatógépek kapják, majd őket követik a vízmelegítők, vízforralók, kávéfőzők, párásítók, vasalók, porszívók. Ezek a készülékek kevésbé hatékonyan kezdenek el működni vagy akár tönkre is mehetnek a nagymennyiségű
felhalmozódott ásványi lerakodásoktól a fűtőelemeken, mely túlmelegedést okoz. Növekszik a karbantartási költség, csakúgy, mint az éves háztartási kiadások. Ezért ajánljuk a professzonális vízlágyító berendezéseket a kemény vízű háztartásokba!
Hamupipőke rémálma
A vízkövesedéssel nem csak az a baj, hogy a pénztárcánkat karcsúsítja, hanem a mindennapi otthoni életünket keseríti meg. Az átlátszó edények, üveg asztalok és ajtók csúnyán foltosak lesznek, és eltávolításuk további erőfeszítéseket igényel. A vízkő létrehoz egy „fürdőkádgyűrűt” és kellemetlen látványt nyújt a különféle vízmelegítő felületeken. Így egy ördögi kör jön létre: kemény víz jön ki a csapból – egyre több vízkőoldót, tisztítószert kell vásárolni a probléma kiküszöbölésére. Kétharmadával lehet lecsökkenteni a tisztítószerek használatát, ha lágy vizet használunk. Puhábbá teszi a ruhát, és megakadályozza a foltot kialakulását a mosdón, WC-ben és zuhanyzóban.
Viszkető bőr és álmatlan anyák
A kemény víz használat kellemetlen érzést kölcsönöz a bőrnek a mindennapos érintkezés során. A felnőtteknél nagyobb valószínűséggel keletkeznek problémák emiatt, révén, hogy több az eltömődött pórus, bőrszárazság és irritáció. A haj fokozottabb figyelmet igényel, mivel könnyen kiszárad és összegabalyodik. A csecsemők bőre sebezhetőbb, és finomabb víztisztítást igényel a napi higiénia érdekében. A vízkeménység miatt a különféle korú gyermekeknek nagyobb az atópiás ekcéma kockázata, ami persze rendkívül irritáló a kis beteg számára és álmatlan éjszakákat okoz a szüleinek. Az orvosok gyakran jelzik a szülőknek, hogy a csecsemők még nem rendelkeznek teljesen kifejlődött bőrvédő mechanizmussal, ezért ideális minden háztartásban lágyított szűrt vizet biztosítani a gyermekek számára.
Azokon a földrajzi területeken, ahol rendkívül kemény víz található ott a csecsemőknél három hónapos korban akár 87% -kal növekedhet az ekcéma kockázata, függetlenül a vezetékes vízben található klór tartalomtól. **
A szakács szíve is megtörhet
A tea és a kávé kemény vízzel történő elkészítése jelentős csalódást okozhat az igazi ínyencek számára. Mindkét ital íztelen, és kevésbé vonzó ezáltal. Különösen észrevehető a tea színének változása. Kiegyensúlyozott csésze kávé elkészítéséhez minden barista klórmentes, enyhén savas, szagtalan és ásványi anyag-tartalmú vizet ajánl. A kemény vízzel történő főzéshez a recept változtatását is megköveteli. Lehet, hogy a desszert sem lesz olyan finom. A kenyér tészta tömegének körülbelül 40% -a víz. Az ásványi anyagok bármilyen kisebb ingadozása észrevehetően befolyásolhatja a kenyér minőségét. *** A kemény víz általában kevésbé alkalmas bármilyen főzéshez, mivel megakadályozza, hogy az élelmiszerek teljes ízét és aromáját felfedjék.
*UNICEF WQ_Handbook_final_signed_16_April_2008 **King’s College London https://www.kcl.ac.uk/newsevents/news/newsrecords/2016/05%20May/Hard-water-linked-to-risk-of-eczema-in-infants.aspx
***Bakers Journal, September, 2001