A szülőknek nem ismeretlen, hogy komplikált döntéseket hozzanak arról, mit egyenek a családban, de manapság egy más akadályt kell kikerülni: káros anyagok kerülhetnek be az élelmiszerekbe.
Új kutatások kapcsolatot találtak az egyedülálló kémiai anyagok és az endokrin rendszert károsító hatások között mint terméketlenség, vetélés, korai pubertás, rák, elhízás és gyermekkori cukorbetegség.
A műanyag előkékről, üvegekről, eszközökről és minden ezekhez hasonlóról beszélünk. És amint elkezdjük figyelmesebben megnézni, hogy mi kerül gyermekünk szájába, óvakodnunk kell a cumiktól, rágókákától és a játékoktól is és ez az elfoglalt szülőket nyomasztja és néha megbénítja. De nem kell aggódni, csak vegyen egy mély lélegzetet és beszéljük a mérgező műanyagok elkerülésének alapjairól.
A vegyi anyagok névsora
Három gyakori endokrin rendszert károsító anyag található sokkolóan nagy mennyiségben a napi háztartási termékekben. Megtanulni azonosítani és megtalálni az előfordulási helyüket segít abban, hogy csökkentsük a szükségtelen kitettséget.
- Bisfenol A (BPA)
- Ftalátok
- Polivinil-klorid (PVC)
A bisfenol A volt az első ösztrogént helyettesítő anyag az 1930-as években. Napjainkban ez az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyület, 3 milliárd grammot állítanak elő belőle évente. A BPA könnyen bekerül az élelmiszerekbe, mert nem stabil polimer vegyület, ami azt jelenti, hogy a benne lévő kémiai kötés könnyen elhasad ha hőhatás éri vagy savas környezetbe kerül. Ha a kötés egyszer elhasad, a BPA a műanyagból vagy az alumínium dobozok bevonatából kioldódik.
Sok amerikai egyetért abban, hogy a BPA elkerülése eléggé fontos. Nem sokára megkövetelik a BPA-mentes műanyagok használatát ha a jelenlegi kutatások új bizonyítékokkal szolgálnak majd az egészségkárosító és gyermekekre veszélyes hatásáról.
Valójában, az Environmental Working Group most hozta nyilvánosságra egy kétéves tanulmány eredményét, miszerint a BPA és még 231 más vegyi anyag jelen van 90%-ban a vizsgált újszülött babák köldökzsinórjában. Bizonyára olvasott már más cikkeket is a bisfenol A-ról, ami az ételekbe és az italokba is bekerülhet. Fogyasztói felmérések megvizsgálták 19 különböző konzerv étel BPA tartalmát és azt találták, hogy még az organikus vagy BPA-mentes jelölésűek is tartalmaztak mérhető mennyiségben BPA-t. A tanulmány megerősítette, amit eddig is gyanítottunk: hogy azok a gyerekek és terhes nők, akik naponta konzerv ételeket fogyasztanak, ki lehetnek téve annyi mennyiségű BPA-nak, ami állati kísérletekben már káros hatásokat okozott. Rövidesen ezután a tanulmány után jelent meg Nickolas Kristof figyelmeztető nyilatkozata a The New York Timesban.
A tanulmányok folytatódtak a BPA és a hormonrendszert károsító anyagok kapcsolatának felderítésében, így kiderült, hogy többek között nő kockázat a prosztata és mellrákra, ivari rendellenességekre fiúknál, lányoknál korai pubertásra, cukorbetegségre, elhízásra és szexuális zavarok gyakorisága is fokozódik.