Mivel testünk 70%-a víz, az összes biokémiai reakció vízben oldatban zajlik.
Orvosi adatok azt mutatják, hogy az emberek napi szükséglete 40 g víz / testtömeg-kilogramm. Ha ezt az adagot jelentősen túllépjük, a következő hatások jelentkezhetnek: ödéma és vízvisszatartás, krónikus kimerültség a sóhiány miatt, vagy akár veseelégtelenség. Vessünk egy pillantást erre a vizfogyasztási tanácsra.
Honnan jön a 3 liter víz mítosza?
Az orvosok ezt a napi folyadékmennyiséget azért javasolják, hogy a szervezetünk teljes igényét elégítsük ki az ideális egészségügyi állapotunkhoz. Eközben a népszerű wellness és életmódbeli bloggerek, tanácsadók nemcsak a levesben lévő vizet,
hanem a teát és a kávét is kizárják ebből a mennyiségből. Most, hogy ezeket a következtetéseket
általános szinten megvizsgáltuk, nézzük közelebbről a tudomány segítségével.
Különböznek-e a folyadékok a test számára?
Testünkben állandóan ozmotikus nyomás van, amely részt vesz a sejtek membránjainak vízcseréjében. A vér és más folyadékok hígításához a bejövő ivóvíznek alacsonyabb ozmotikus nyomással kell rendelkeznie, mint az emberi ozmotikus nyomás. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy csak az alacsonyabb ozmotikus nyomású víz képes kielégíteni a szomjat.
Mely italok számítanak?
A tea, kávé vagy tiszta leves oldott anyagának vizsgálatát tekintve az orvosok nem értenek egyet a blogger ajánlásával: a népszerű italok 95%-ának megfelelő típusú víz van a rendszeres iváshoz. Ez azt jelenti, hogy az ételekből és italokból származó víz fogyasztása elősegíti a sejtekben a vízcserét. Nem számolunk a szélsőségekkel, például amikor a levesedben lévő só eléri a tenger sósságát, vagy ha a tea 10%-áig édes víz lesz.
Ezért a megfelelő hidratáció egyik fő akadálya az édesített üdítőital. Cukor- és savtartalmuk mellett ozmotikus nyomásuk megközelíti a marginális szintet. Ez az ital típus, amely soha nem fogja enyhíteni a szomjúságot. Ezért javasoljuk, hogy kiegyensúlyozottabb hidratációs életmódot folytassunk, azaz kevesebb édes italok és kevésbé sózott ételek fogyasztása ajánlott, hogy testünk optimális víz egyensúllyal rendelkezzen.